Niet te ingewikkeld

niet te ingewikkeld

Een levend wezentje is op aarde gezet, klaar om zichzelf en de wereld om zich heen te ontdekken. Alle kleertjes en spulletjes voor handen en aan liefde geen gebrek. Ik zie het dagelijks op social media voorbij komen en kan mezelf niet bedwingen te denken aan de kinderen met een stuk minder gezellige omstandigheden.

Van huis uit ben ik namelijk maatschappelijk werker en ik heb jaren lang met de doelgroep huiselijk geweld en kindermishandeling gewerkt. Eerst met de plegers en daarna bij de crisisdienst waar ik toch wel wat ernstige gevallen van mishandeling voorbij zag komen.

Eigen trainingsbureau


Zo ben een eigen bedrijf gestart waarin ik professionals en hulpverleners train om huiselijk geweld en kindermishandeling te signaleren en bespreekbaar te maken. Mijn bedrijf heet Ovora en die naam staat voor het communicatiemodel waarmee ik werk.En eigenlijk merk ik steeds meer dat ik mensen uitleg dat het niet te ingewikkeld hoeft te zijn.

Steeds vaker word ik door kennissen benaderd met de vraag of ik eens met hun vriend, vriendin of collega kan praten over de gewelddadige (knipperlicht) relatie of bijvoorbeeld een vechtscheiding. Dat zijn dus geen professionals of hulpverleners, maar ‘gewone mensen’. Ik ben zo ontzettend blij dat deze verschuiving gaande is. Dat iedereen iets wil doen.

Newsflash


Er wordt in Nederland gelukkig steeds meer aandacht aan dit onderwerp besteed. Dat is ook de reden dat het merendeel wel weet wat huiselijk geweld en kindermishandeling eigenlijk is en hoe vaak het voorkomt. Newsflash: Er zitten namelijk in iedere klas in Nederland 2 kinderen die slachtoffer zijn van een vorm van kindermishandeling. De cijfers liegen er dus niet om.

Maar wat kan je doen als je geen professional bent, maar wel een vermoeden hebt bij iemand in jouw omgeving? Er wordt vaak gedacht dat er moeilijke gesprekken gevoerd moeten worden. Dat is één van de redenen waarom mijn slogan ‘Het kan anders’ is. Ik wil namelijk laten zien dat het makkelijker kan dan dat.

Het kan anders


Om dat uit te leggen wil ik een voorbeeld toelichten van een powervrouw waar ik mee samenwerk. Zij heeft zelf in een zeer gewelddadige relatie gezeten met haar ex-man. Inmiddels is zij alweer jaren uit dit huwelijk en heeft zij het tot haar levensmissie gemaakt om vrouwen te helpen uit gewelddadige situaties te komen. Ze heeft hulp geaccepteerd, een coach in de arm genomen en daarna zelf een coaching opleiding gedaan. Ik waardeer haar enorm, want ze heeft zoveel zelfonderzoek gedaan dat zij nu vanaf een afstandje naar haar eigen situatie kan kijken en met deze inzichten anderen kan helpen.

Een onderbuikgevoel vertelt je vaak heel veel


Inmiddels heeft zij zelf een zoontje uit een gezonde relatie. Ze brengt haar zoontje altijd lopend naar school en zag op een dag een klein jongetje in zijn eentje in een hemdje (het was best fris in de vroege ochtend) in een flatportiek staan huilen. Hij was behoorlijk verstuur. Ze herkende het jongetje van school. Moeder was nergens te bekennen. Ze had al vaker een onderbuikgevoel bij deze moeder. Soms ziet ze haar  heftig reageren op haar kinderen en ziet dat haar emmer zo goed als vol is qua wat ze verder nog aan kan.

Ze vroeg aan mij wat ze tegen deze moeder moest zeggen en hoe zij haar zorg bespreekbaar kon maken. Ik legde haar uit dat het soms niet om de woorden gaat, maar om de daden (nee ik ga nu niet het lijflied van Feyenoord zingen ;-)). Je kan deze moeder proberen uit te leggen dat ze hulp kan krijgen als het haar allemaal te veel is. Maar dit kan overkomen als bemoeien en misschien ook als verwijt.

Mijn advies


Ik adviseerde mijn powervrouw collega om met deze moeder op te lopen naar school, of haar op school eens aan te spreken dat haar oudste zoon ’s ochtend met haar en haar zoontje mee kan lopen. Eerst een aantal keer met zijn allen en daarna hoeft hij alleen maar op de afgesproken tijd beneden te staan zodat ze hem oppikt om naar school te gaan.

Het vergt wel wat lef, want moeder kan natuurlijk raar opkijken en het niet willen. Je kan het dan bij jezelf houden en zeggen dat de ochtendspits geen pretje is, dat het pittig is en dat het voor jou geen moeite is want je loopt toch iedere dag langs. En dat je het zelf andersom ook prettig zou vinden als moeders onderling elkaar op deze manier kunnen ondersteunen.

[vc_separator type=”normal” color=”#2d5959″ border_style=”solid” thickness=”1px”][vc_empty_space][vc_column_text css=”.vc_custom_1518196291684{padding-top: 10px !important;}”]

Meer weten over huiselijk geweld en kindermishandeling?
Klik op één van onderstaande buttons

[vc_empty_space][qbutton size=”medium” target=”_blank” font_weight=”” text=”Inschrijven voor een training of workshop” border_radius=”4″ link=”https://www.ovora.nl/trainingsaanbod/” font_size=”15″][vc_empty_space][qbutton size=”medium” target=”_blank” font_weight=”” text=”Meld je hier aan voor de gratis en vrijblijvende online videoserie” border_radius=”4″ link=”https://www.ovora.nl/nooit-meer-onzeker-over-een-vermoeden-van-huiselijk-geweld-of-kindermishandeling/” font_size=”15″][vc_empty_space]