We kennen het allemaal wel, het druk hebben. Stel je eens voor dat je na je werk de kinderen van opvang moet halen, de file in moet en het eten zo snel mogelijk op tafel moet hebben want er staren een paar hongerige gezichtjes naar je.
Kinderopvangcentra
Ik heb al veel trainingen mogen geven bij kinderdagopvangcentra. Een erg belangrijke groep omdat zij van jongs af aan betrokken zijn en veel tijd met de kinderen doorbrengen.
Een terugkerend thema is dat sommige ouders het ‘te druk’ hebben wat het starten of plannen van een gesprek soms extra lastig maakt.
“Ik heb nu echt geen tijd”
Ouders geven dan bijvoorbeeld aan dat ze nu echt geen tijd hebben, want ze staan dubbel geparkeerd, moeten nog een ander kind ophalen, of moeten dringend naar hun volgende afspraak. En dat dan bijna elke overdracht en juíst bij dat gezin waar jij je zorgen over maakt.
“Het duurt niet zo lang”
Wat mij opviel is dat we dan geneigd zijn om het over de duur van het gesprek te hebben. “Het duurt niet zo lang”. Wat er dan gebeurt is dat we op het niveau van ‘druk’ blijven. En ook ‘niet zo lang’ kan op dat moment toch te lang zijn.
Drukte kan een vlucht zijn
Drukte kan een vlucht zijn, een excuus om juist niet in gesprek te hoeven. Maar het kan ook een signaal zijn dat de situatie uit balans geraakt is. Wie het vaak te druk heeft, staat op standje overleven.
Kijk daarom een laag dieper dan alleen het druk zijn zelf. Waar heeft iemand die het te druk heeft behoefte aan? Rust. Communiceer dat! “Laten we een rustig moment creëren”.
Welke behoefte zit er achter hetgeen dat gecommuniceerd wordt?
Geef jezelf als uitdaging dat wanneer iemand het woord ‘druk’ gebruikt, jij juist het woord ‘rust’ gebruikt. Dus met andere woorden: Ga op zoek naar welke behoefte er achter het ‘probleem’ van de ander ligt en communiceer dat. Zo kom je eerder in verbinding.
[vc_separator type=”normal” color=”#2d5959″ border_style=”solid” thickness=”1px”][vc_empty_space][vc_column_text css=”.vc_custom_1518196291684{padding-top: 10px !important;}”]
Meer weten over huiselijk geweld en kindermishandeling?
Klik op één van onderstaande buttons
[vc_empty_space][qbutton size=”medium” target=”_blank” font_weight=”” text=”Inschrijven voor een training of workshop” border_radius=”4″ link=”https://www.ovora.nl/trainingsaanbod/” font_size=”15″][vc_empty_space][qbutton size=”medium” target=”_blank” font_weight=”” text=”Meld je hier aan voor de gratis en vrijblijvende online videoserie” border_radius=”4″ link=”https://www.ovora.nl/nooit-meer-onzeker-over-een-vermoeden-van-huiselijk-geweld-of-kindermishandeling/” font_size=”15″][vc_empty_space]