Ben jij je ervan bewust dat huiselijk geweld en kindermishandeling vaker voorkomt dan je in de praktijk tegenkomt? Ervaar je wel eens gevoelens van machteloosheid? Bang om het verkeerd te zien? Denk je soms dat je niet genoeg ‘bewijzen’ hebt? Of dat je te lang wacht met in actie komen?

 

Deze handelingsverlegenheid is veel professionals niet vreemd. Het woord ‘verlegenheid’ zegt het eigenlijk al: Je loopt er niet graag mee te koop. Met als gevolg dat we dit voor onszelf houden. Dat is zonde want er is zoveel te winnen als we hier met zijn allen open en eerlijk over durven te spreken en hierin van elkaar mogen leren.

 

Met huiselijk geweld doelen wij op de breedste zin van het woord en elke vorm. Dit doen wij omdat het niet alleen gaat om wát je kan signaleren, maar juist hoé je kan signaleren.

 

De doelgroep waar Ovora mee werkt zijn mensen met een signalerende functie die veel kunnen betekenen voor de doelgroep die zij bedienen. En zij zijn verplicht met de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling te werken.

Zorg

Huisartsen

Verloskundigen

Tandartsen

Fysiotherapeuten

Thuiszorg

Welzijn

Maatschappelijk werkers

Jeugdzorg

Gezinscoaches

Schoolmaatschappelijk werkers

Onderwijs/ opvang

Intern begeleiders

Leerkrachten

Zorgadviesteams

Kinderopvang leidsters

Rechtsorde

Rechters

Officieren van justitie

Politie

Leerplichtambtenaren

Staat uw beroep er niet bij? Geen probleem, dit zijn slechts een aantal voorbeelden.